Kavna zrna, stresena iz skodelice kave
Spoznajte radosti, učinke in kulturo kave

Vse, kar morate vedeti, o kavi

Kakšne skrivnosti skriva skodelica kave? Zakaj v njej tako uživamo, kako vpliva na naše telo in kako do nje sploh pridemo? Vse to in še več vam razkrivamo v spodnjih prispevkih.

Kavarniška kultura od razsvetljenstva do Starbucksa

kavna umetnost

Kafetarji, 1. oktober je vaš dan, praznujemo namreč dan kave. Ta čarobna pijača je k nam prišla z juga, vendar njen izvor ni točno znan, nekaj legend nakazuje na Etiopijo ali Jemen. Evropa je kavo spoznala prek beneških trgovcev v 17. stoletju, prve kavarne naj bi se odprle na polovici tega stoletja.

Pomen kave in kavarn se je hitro razvil. Pitje kave je postalo ritual, kavarne pa prostor, kjer so se ljudje dobivali. Povezujemo jih predvsem z razsvetljenstvom v 17. in 18. stoletju in začetki javne sfere družbe stoletje kasneje. Kavarne so postale javni prostor, kjer so se odvijale pomembne debate z umetniškega, družbenega, političnega ali naravoslovnega področja.


Skodelica kave na dan, prežene zdravnika stran

grafični prikaz zauživanja kave

Kava je najbolj priljubljena pijača na svetu, saj jo dnevno uživa več kot pol zemljanov. Američani dnevno spijejo 400 milijonov skodlic kave, v Evropi so največji porabniki prebivalci skandinavskega območja.

Kava ima poleg božanskega okusa veliko blagodejnih učinkov na naše zdravje. Pomembno je, da poudarimo, da vsaka stvar škodi v prelikih količinah. Zato bodi zmerni kofetar in uživaj v svoji skodelici kave?


Kava: jo poznate?

Pot od plodu kavovca do skodelice kave je dolga in zapletena. V Evropi je kavo prvi opisal leta 1583 nemški zdravnik Rauwolf po vrnitvi s potovanja po Bližnjem Vzhodu. Prinesli pa so jo beneški trgovci v 17. stoletju. Prve kavarne so bile odprte okoli leta 1654 na ozemlju današnje Italije.

Kavovec je zimzelen grm, ki zraste do 15 metrov visoko in doseže starost do 50 let. Plodovi dozorijo v približno sedmih mesecih. Ker ne zorijo vsi istočasno, jih je treba obirati ročno …


Kaj se zgodi v tvojem telesu, ko spiješ prvo jutranjo kavo?

coffeemaker fill in cup

Skodelica kave – prva, vroča, poživljajoča. In za mnoge najlepši del dneva. A za omamnim vonjem in nenadno energijo se skrivajo kemijski procesi, ki se v našem telesu zgodijo, ko spijemo svojo prvo jutranjo kavo. Kaj se takrat dogaja v tvojem telesu?

Ni skrivnost, da kava daje energijo, poleg tega pa tudi povečuje koncentracijo. Dolgo je že znano tudi, da doza kofeina, ki jo vnesemo v telo ob skodelici kave, poveča raven adrenalina in poviša srčni utrip. Kofein preprečuje tudi, da bi se dopamin ponovno absorbiral v sistem, zato ta dlje ostane v možganih in tako si dlje časa tudi pozitiven in srečen.

V prvih desetih minutah po jutranji kavi se kofein začne širiti po telesu. Zvišata se krvni tlak in srčni utrip. Takrat začneš čutiti tudi energijo.


Od kavovca do popolne skodelice kave

Par pije kavo in se drži za roke

Kavo so najverjetneje odkrili v Afriki, v 9. stoletju.

Fun fact: Kroži legenda, da je neki pastir opazil, da se njegove koze čudno vedejo in skačejo naokrog. Naslednji dan je opazoval, kaj so koze jedle. Videl je, da so obirale rdeče češnje iz nekega grma. To so bili plodovi kavovca.

Kava izvira iz pokrajine Kafa, po kateri naj bi tudi dobila ime. V 13. stoletju se je razširila na Arabski polotok od tam pa po celem svetu. V Evropo so jo prinesli Beneški trgovci v 17. stoletju. Rastlina je zimzelen grm, visok do 12 metrov.